WELCOME TO MY PERSONAL SPACE. I WRITE OR SHARE ANYTHING!

Wednesday, 21 February 2018

Kepada Mereka Yang Tidak Melalui Kehidupan Dengan Begitu Baik


Seseorang yang aida kenali tidak melalui kehidupanya dengan begitu baik. Dia berhadapan dengan ketakutan, kebimbangan dan mengalami kemurungan pada masa yang sama. Namun, kesukarannya juga boleh dijadikan inspirasi buat kita semua.

Menjadi tugas aida untuk tidak duduk sahaja dan mengabaikan seseorang yang benar-benar memerlukan pertolongan. Bantuan itu tidak boleh selalu diberikan secara langsung. Kadang-kadang yang membantu perlu datang dalam bentuk yang berbeza. Kadang-kadang juga perkataan yang perlu dikatakan tidak boleh dikatakan secara terus terang.

Kita tidak boleh duduk dan mengabaikan orang yang sedang menjalani masa yang sukar (itulah salah satu cara bunuh diri boleh berlaku).

Sebaliknya, kita perlu menjadi cahaya dalam kegelapan orang lain. Itulah sebabnya posting blog ini adalah untuk orang yang sangat istimewa, iaitu kepada mereka yang tidak melalui kehidupan dengan begitu baik..


Apabila korang mengalami hidup yang sukar dan tidak melaluinya dengan begitu baik,

Ingatlah..

1) Jangan Sembunyi Dari Dunia


Sangat mudah untuk kita hilang dan bersembunyi dalam bayang-bayang apabila kita tidak melalui kehidupan kita dengan begitu baik. Menyembunyikan diri tidak akan membantu menghilangkan perasaan yang dahsyat yang kita alami. Dengan mengelakkan rasa sakit yang kita rasa, kita sebenarnya hanya menambah lebih banyak kesakitan untuk diri kita sendiri.

Amat penting untuk kita perlukan rakan-rakan dan keluarga kita pada waktu yang amat sukar ini. Beritahu mereka bagaimana perasaan kita. Jangan sembunyikanya. Lebih banyak kenalan kita yang mengetahui perjuangan kita, semakin banyak yang dapat membantu.

Kita pernah melakukan perkara yang sama untuk mereka jadi kini sudah tiba masanya untuk kita membiarkan mereka membantu dengan proses penyembuhan kita. Mulailah dengan jujur ​​tentang di mana kita berada. Bercakap masalah kita dengan orang yang kita percayai. Percayalah, kita akan mendapati bahawa melalui proses ini, kebanyakan apa yang berlaku di kepala kita adalah berdasarkan ketakutan dan nafsu kita sendiri.

“ It’s okay not to be okay. Embrace that truth and let it set you free”


2) Lihatlah Keindahan Dunia


Apa yang perlu korang lakukan sekarang ialah keluar ke dunia yang indah yang Allah cipta ini. Masalahnya ialah apabila kita tidak melakukannya dengan baik, kita lupa di mana kita berada sekarang pada masa ini. Jangan lupa, kita hidup di planet paling indah di seluruh sistem suria.

Ingatlah, kita telah dipilih untuk hidup daripada beribu-ribu sperma. Kita tinggal di tempat di mana terdapat matahari yang gemilang, musim sejuk yang penuh dengan salji dan sepanjang masa teknologi telah membawa kehidupan kita ke tahap yang baru. Kita boleh menjadi apa sahaja yang kita mahu pada masa ini.

Hari ini kita mungkin seorang pelawak dan esok kita mungkin menjadi usahawan yang berjaya. Segala-galanya dalam hidup kita adalah pilihan kita sendiri kerana kita bebas. Dunia ini adalah  percuma untuk kita bermimpi. Percuma untuk mencintai. Percuma untuk bebas. Keluarkan diri kita dari detik-detik negatif ini.

Semua orang ingin lihat kita gembira, hanya kita yang kadang-kadang  tidak tahu itu. Hiduplah seperti kanak-kanak yang sentiasa seronok dengan perkara-perkara kecil yang tidak pernah kita perhatikan sekarang. Bau bunga di taman, melompat di lopak air, berlari-lari di gigi pantai, dan bergelak ketawa seperti anak kecil.

3) Masih Ada Yang Peduli.


"Penderitaan bermula apabila kita berfikir kita bersendirian. TIDAK! "


Seseorang di luar sana, di sesuatu tempat mengambil berat tentang kita. Jangan berbohong kepada diri sendiri kerana kita tahu bahawa kita tidak bersendirian. Kita tidak hidup di Marikh, kita berada di sini, di Bumi dikelilingi oleh orang-orang yang peduli dengan kita walaupun mereka tidak pernah memberitahu kita. Cubalah bertanya kepada orang-orang istimewa ini jika mereka peduli dengan diri korang dan korang akan melihat bahawa aida betul. Lagi satu, sentiasa percaya dan yakin juga yang Allah itu Peduli tentang hambaNya. ๐Ÿ˜‰

4) Hari ini ialah Hari Yang Baik!Kita kadang-kadang fikir kita tidak melakukannya dengan baik tetapi sebenarnya kita boleh dan kita dah pun membaca artikel ini. Dan apa yang korang rasa?  Korang pun berjaya melalui hari ini juga. Ia tidak mudah, tetapi korang melakukannya! Jadi, jika korang boleh melalui hari ini maka mengapa korang tidak boleh melalui hari esok juga?

Jawapannya adalah korang boleh! Walaupun mungkin korang berasa sedih hari ini tetapi matahari tetap akan naik. Rakan korang pun masih menghantar korang cokelat, whatsapp, mesej dan menghiburkan korang tetapi jangan terlalu bergantung kepada hadiah mereka, tetapi belajar untuk bangun semula dan hadiahkan sesuatu kepada diri sendiri.

Jangan lupa bahawa hari ini adalah hari yang baik dan juga satu-satunya penyebab yang kita dapat melaluinya ialah kita berjaya tempuhi hari ini. Korang selamat. Kita semua selamat dan kita boleh melalui hari ini jika kita meletakkan semua tumpuan kita untuk melakukannya. Ambilah perlahan-lahan, ambil satu hari pada suatu masa dan setiap hari in shaa Allah akan menjadi lebih mudah.

Ulangi selepas aida "Hari ini adalah hari yang baik. Hari esok akan menjadi lebih baik. "

Katakan sekali lagi. Ulangi berulang-ulang sehingga kita tahu frasa ini benar.In shaa Allah
Share:

Grateful in Ramadhan

ุจِุณู…ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงู„ุฑَّุญู…ٰู†ِ ุงู„ุฑَّุญูŠู…ِ In the name of Allah, the most Gracious,  The Most Merciful Hi and assalamualaikum ev...

Blogger Template Created by pipdig