WELCOME TO MY PERSONAL SPACE. I WRITE OR SHARE ANYTHING!

Friday, 23 February 2018

Cerita Inspirasi: Umpan Jerung
Semasa percubaan penyelidikan,  ahli biologi laut meletakkan jerung ke tangki besar dan kemudian mengeluarkan beberapa ikan kecil sebagai umpan ke dalam tangki.

Seperti yang anda jangkakan, jerung itu dengan cepat berenang di sekitar tangki, menyerang dan memakan ikan yang lebih kecil.

Ahli biologi laut kemudian memasukkan sekeping gelas kaca fiber yang kuat ke dalam tangki untuk mewujudkan dua bahagian yang berasingan. Dia kemudian meletakkan ikan jerung di satu sisi kaca fiber dan satu set ikan umpan yang baru di sisi lain.

Sekali lagi, jerung itu menyerang dengan cepat. Walau bagaimanapun, kali ini jerung melanggar gelas kaca fiber itu sehingga melantun. Namun jerung terus mengulangi kelakuan ini setiap beberapa minit tanpa berhenti. Sementara itu, umpan ikan yang kecil berenang bebas tanpa ada apa-apa yang berlaku. Akhirnya, kira-kira satu jam berlangsungya eksperimen, jerung itu kemudian menyerah.

Eksperimen ini diulangi beberapa kali dalam beberapa minggu akan datang. Setiap kali itu juga jerung menjadi kurang agresif dan membuat percubaan lebih sedikit untuk menyerang umpan ikan kecil itu. Akhirnya jerung itu menjadi bosan untuk memukul gelas kaca fiber itu dan terus berhenti menyerang sama sekali.

Ahli biologi laut kemudian mengeluarkan gelas kaca fiber tersebut tetapi jerung itu tidak menyerang seperti kebiasaanya. Ini kerana jerung itu dilatih untuk mempercayai ada suatu halangan yang ada di antaranya dengan umpan ikan kecil itu manakala umpan ikan kecil itu berenang bebas dari bahaya.

๐Ÿฆˆ๐Ÿฆˆ๐Ÿฆˆ๐Ÿฆˆ๐Ÿฆˆ

Ramai di antara kita, setelah mengalami kejatuhan dan kegagalan, kita secara emosi akan menyerah dan berhenti berusaha. Seperti jerung dalam cerita ini, kita percaya bahawa kerana kita tidak berjaya pada masa lalu, kita akan sentiasa tidak berjaya. Dalam erti kata lain, kita terus melihat halangan di dalam kepala kita, walaupun sebenarnya tiada penghalang 'nyata' wujud di mana kita berada dan di mana kita mahu pergi. Jadi mari kita tetap berusaha! In shaa Allah.. ๐Ÿ˜Š
Share:

Grateful in Ramadhan

ุจِุณู…ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงู„ุฑَّุญู…ٰู†ِ ุงู„ุฑَّุญูŠู…ِ In the name of Allah, the most Gracious,  The Most Merciful Hi and assalamualaikum ev...

Blogger Template Created by pipdig