LIFESTYLE | MOTIVATION | INSPIRATION | STORIES

Friday, 5 January 2018

Review: Naruto ( Manga/Anime)

Hi, assalamualaikum semua!

Tahun 2016, berakhirnya manga dan juga anime Naruto! Siapa tak kenal kan? Mungkin Naruto ni memang akan ada di setiap childhood memory kita yang minat cerita ni. Jadi aida pun memang follow cerita ni dari awal sampai habis, so aida nak share lah apa pendapat aida tentang cerita famous ni.




So aida basically layan anime dia, munkin satu dua season jee pastu aida stop dan aida continue dengan manga dia sampai tahun lepas. Jadi aida akan bagi review based from manga perspective.

Aida memang suka teruk Naruto! Cerita dia, plot dia, character pun memang awesome. Plot dia buat kita terus hooked bila baca dari chapter 1 sampai lah 714 chapters semuanya. Memang banyak kann, tapi dengan intresting character campur pulak dengan intresting development memang cerita ni terbaik! Seni lukis pun makin lama makin cantik and bila aida baca selalu buat aida happy! Hehe 😊

Naruto bermula dengan perkembangan naruto tu sendiri dari kecik sehingga besar dan dari dia lemah menjadi kuat. Cerita naruto pun developed menjadi cerita yang bukan sahaja fokus kepada action semata-mata, tapi boleh buat kita leleh jugak. 😭Aida takkan pernah lupa scene-scene yang buat aida menangis teruk.

Cerita Naruto ni bukan sahaja pasal Naruto dengan impian dia nak jadi Hokage of Kanoha..




Tapi jugak pasal usaha Sasuke nak membalas dendam untuk keluarga dia..

Semangat dan impian Sakura nak jadi kuat untuk cinta dia dan jugak kawan-kawan dia..

Konflik dan penebusan yang dialami Itachi..

Impian Kakashi untuk terima apa yang telah berlaku in the past

Cerita tragik Obito...

Dan juga konflik diantara destiny dan juga free will..

Naruto ni mengisahkan tentang seorang lelaki yang telah sengsara- seorang anak yatim piatu tanpa mak ayah dan sentiasa seorang diri. Naruto telah dicerca dan dihina oleh penduduk Kanoha disebabkan Nine-Tails power yang ada dalam badan dia. Naruto jugak dilayan tak adil bila dia perlu bertanggunjawab terhadap tragedi yang bukan salah dia. Tapi disebabkan ni,  Naruto jadi kuat dan lebih faham perasaan yang ada dalam diri Sasuke dan juga Gaara.

Apa yang best pasal cerita Naruto ni, Naruto sendiri tak terperangkap dalam fikiran bahawa kehidupan ni akan lebih senang tanpa sengsara. Dia terima kelemahan terhadap society dan kelemahan diri dia jugak dan dia yakin, hanya manusia sendiri yang ada kuasa untuk berubah. Seperti hidup kita, kita manusia takkan pernah perfect dan juga ada banyak flaw. Naruto telah tunjukkan character tu dengan jelas bahawa kehidupan perfection tu mustahil,

Naruto telah buktikan yang kita perlu jadi kuat sepanjang hidup kita dan jangan mudah putus asa. Kalau korang peminat manga atau anime, bacalah cerita ni kalau korank tak layan lagi. Memang BEST, aida bagi 10 bintang dan cerita ni buat kita sedar banyak benda dan boleh buat kita lebih bersemangat nak teruskan kehidupan. 😊

x^^
Share:

Grateful in Ramadhan

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ In the name of Allah, the most Gracious,  The Most Merciful Hi and assalamualaikum ev...

Blogger Template Created by pipdig