LIFESTYLE | MOTIVATION | INSPIRATION | STORIES

Thursday, 4 January 2018

Review: The Emperor: Owner of The Mask (Kdrama)





Hi, assalamualaikum semua!

Review Time!!! Aida baru habis tengok satu cerita Korea ni dan aida rasa nak wat review pasal drama ni. Mula-mula aida tengok poster ni, aida terus tak berkenan sebab aida ni jenis tak suka sangat cerita lama-lama zaman dulu Korea ni. So masa mula-mula keluar terus aida tak tengok pun. Haaa ni kejadian sebelum kenal Yoo Seung Hoo tau. Dia ni aida suka bukan sebab rupa dia tapi sebab lakonan dia memang superb. Kalau dia menangis kita pun boleh berair mata!

Jadi, Aida balik Malaysia dan aida terkejut yang abah aida tengok cerita ni! Abah aida tengok kat tv masa tu keluar dekat One HD. Aida tanya abah aida, best ke? Abah aida cakap, mula-mula dia tengok episode 1 jee, pastu terus terlekat. Abah kata plot twist dia hebat jugak. Unpredictable!! Aida terkejut lah sebab abah aida ni memang jenis yang susah nak cakap makanan tu best ke, atau cerita tu best kee. Jadi kalau best tu memang best lah! Aida pun start lah tengok, sampai kakak aida pun sangkut. XD





Okey, cerita ni memang best! Drama ni mengisahkan, seorang putera raja ni kena pakai topeng sejak dia kecik lagi sebab dari kecik, ada yang dah nak racunkan putera raja tu. Jadi tak ada siapa pun tahu muka putera raja ni melainkan mak dia, ayah dia dan jugak orang kanan ayah dia. Jadi kisah dia adalah konflik pentadbiran antara royal family dengan 'Pyungsoo Group'. Konflik dia lagi hebat bila adanya 'fake king' iaitu kawan putera raja tu sendiri yang pakai mask ambil alih takhta putera raja tu. Of course fake king tu dipaksa oleh Pyungsoo Group! Tapi lagi menyedihkan kawan putera raja tu yang diminta tolong untuk ambil alih sekejap je tempat dia sebagai putera raja terus jadi gila kuasa kerana seorang perempuan (perempuan yang sama dicintai putera raja). Jadi macam mana putera raja tu nak ambil balik takhta dia? Haaa kenalah tengok!

Cerita dia memang superb, tak heavy sangat cuma kita memang takkan jangka jalan cerita dia akan jadi camtu. Pelakon-pelakon pun awesome. Hero dia memang terbaikk lah berlakon. Plot cerita pun tak bohsan, sebab mesti ada benda baru yang kita akan dapat tahu setiap episode. Percaya cakap aida, korang takkan rugi kalau tengok cerita ni.

Banyak benda kita boleh belajar dari drama ni jugak. Antaranya pentingnya sistem dari dalam untuk bentuk satu organisasi. Pentinganya persefahaman supaya tak timbul salah sangka atau peperangan. Lagi pentingnya jugak strategi, jangan buat sesuatu ikut perasaan jee. Kita juga boleh belajar mengenai hubungan kekeluargaan dan hubungan kawan yang sangat erat. Banyak lagi lah, So, aida recommend korang untuk tengok cerita ni!

Ni trailer kalau korank nak usya!

x^^
Share:

Grateful in Ramadhan

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ In the name of Allah, the most Gracious,  The Most Merciful Hi and assalamualaikum ev...

Blogger Template Created by pipdig