LIFESTYLE | MOTIVATION | INSPIRATION | STORIES

Tuesday, 9 January 2018

Betul Ke Apa Logan Paul Buat di Suicide Forest?





Assalamualaikum, hi semua!

Okey aida nak tanya! Siapa kenal Logan Paul ??! Angkat tangan! "Siapa pulakk Logan Paul ni? " Alaaa yang Youtuber famous tu! Dia pun dah jadi pelakon dah sekarang. Sejujurnya aida tak follow pun dia ni sebab bagi aida video dia, aida tak berapa minat. Video dia bg aida macam rude sikit.. (sesetengahnya laa). Aida kenal pun sebab dia ni famous dan video dia selalu viral. 




Tapi bukan pasal dia yang aida nak cerita. Tapi more kepada apa yang dia dah buat. Baru-baru ni, dunia telah digemparkan dengan video dia yang dikatakan tak menjaga sensetiviti masyarakat dan diibaratkan "disgusting". Haaa video yang mana satu ni?? Sorryy aida tak dapat nak tunjuk sebab video tu Logan dah delete dah, yang ada pun video latest "I'm Sorry" dia.





Apa kes sebenarnya Logan ni? Okeylah aida nak cerita sikit apa yang dia dah buat. Logan dalam video tu dia sebenarnya tengah bercuti di Jepun dan hari tu dia decide nak pergi masuk Suicide Forest yang sangat terkenal dekat Jepun. Suicide Forest ni terkenal sebab terlalu ramai sangat dah bunuh diri dalam hutan tu,  Bagi aida video dia nak buat tu tak salah. Itu hak dia, kalau aida pun nak je record aida pergi suicide forest kann? Tapi yang menjadi masalah dia ialah ADAB dan RESPECT. So kali ni aida nak cerita pasal ADAB dan RESPECT untuk kita ambil iktibar. Haaa sampai capslock nak bgth pentingnya dua benda ni dalam apa benda kita buat tak kira dengan orang yang kita kenal atau tak kenal. Yang masih hidup ataupun dah mati.

Dalam kes Logan ni, dia terjumpa satu mayat yang tergantung dalam Suicide Forest atau dikenali jugak sebagai Oikigahara. Kalaulah aida terjumpa kan, confirm aida lari dulu! Tapi seperti kita semua tahu, logan ni memang seorang yang sangat berani (tengok video dia yang lain pun di Youtube: dia ni memang kadang-kadang jenis terlebih beraniii) Jadi memang semestinya dia ni akan pergilah  dekat mayat tu. Tapi dekat sini yang menjadi masalah dia. Logan telah buat dua kesalahan yang ramai netizen tak setuju!

1) Logan telah record mayat tersebut yang tengah tergantung. Logan siap datang dekat dengan mayat dan record mayat tersebut secara dekat.

Okey dekat sini, kita semua tahu sekarang isu bunuh diri sangat sensetif dikalangan masyarakat lagi-lagi bila artis-artis terkenal ramai yang bunuh diri sebab depression and so on. Jadi bila Logan buat macam tu, jadi ramailah yang bengang. Sebab benda tu macam mengaibkan orang yang bunuh diri tu dan jugak kepada keluarga si mati.

2) Logan bukan je record orang yang bunuh diri tu, tapi Logan siap buat silliy jokes lagi. Logan pun siap gelak dengan kawan-kawan dia berdekatan dengan si mati.

Jadi dekat sini, ramai netizen tak setuju dengan apa yang Logan buat. Logan macam biadap dan tak respect dengan si mati. Ramai yang kecam dalam twitter sampai boleh jadi trending nombor 1.

Ni antara kecaman netizen terhadap Logan Paul:



  




Sebenarnya banyak lagi lah komen-komen yang tak sedap dibaca tapi ini antaranya. Jadi persoalannya sekarang. Betul ke apa Logan Paul  telah buat di Suicide Forest ni? Aida tak nak tengok dari perspektif dia, mungkin dia hanya menjalankan 'tugas' dia sebagai vlogger untuk entertain orang ramai dan tak fikir consequenses yang akan berlaku apatah lagi dia bukan beragama Islam.

Jadi jom kita lihat dari perspektif agama kita sendiri iaitu agama Islam. Allah melarang kita untuk mengaibkan orang apatah lagi mengaibkan orang yang sudah meninggal dunia. 


Dari ‘Aisyah radhiyallaahu 'anha, dia berkata, Nabi shallallâhu 'alaihi wa sallam bersabda : "Janganlah kalian mencela orang-orang yang sudah mati, karena mereka itu sudah sampai kepada apa yang telah mereka lakukan.“

(HR. al-Bukhâriy)

Benda ni bukan terhad kepada orang yang yang sudah meninggal dunia je, tapi orang yang masih hidup pun kita kena jaga aib dan tidak sebarkanya apa lagi mengumpat.

Allah swt berfirman dalam Surah Al Hujarat Ayat 12 bermaksud:

[49.12] Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

Ada hadis daripada rasullah jugak yang bercakap pasal aib ni.
.
Sabda Rasulullah Sallallahu ’alaihi wasallam yang bermaksud:

“Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslimin dan janganlah mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahsiakan di lubang kenderaannya.”
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)


Bila baca, scary kan?? Haaa ini sedikit sebanyak hadis dan ayat dari Al Quran untuk iktibar kita semua. Lagipun ita tak perlu pergi jauh. Kita tengok dekat Malaysia pun banyak dah kes-kes viral yang boleh menjatuhkan dan memalukan orang lain. Semua jenis nak tangkap video dan sebarkan tanpa fikir perasaan orang tersebut. Disinilah ADAB dan RESPECT tak ada. Jadi kita sebagai manusia kena ada common sense apatah lagi sebagai orang Islam itu sendiri, kita perlu berhenti sebarkan atau viralkan perkara yang boleh jatuhkan orang lain.

Kes Logan ni aida kongsi bukan niat untuk jatuhkan dia tapi untuk jadi iktibar kepada kita semua supaya kita fikir dulu sebelum post apa sahaja di dalam internet tidak kira di media social, blog ataupun youtube. 

Kepada Logan pulak aida harap dia dapat reflect balik apa yang dia dah buat dan gunakan platform youtube dia yang ada banyak followers tu ke jalan yang lebih bermanfaat. Okey itu sahaja dari aida. Semoga mendapat iktibar! In shaa Allah..

x^^
Share:

Grateful in Ramadhan

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ In the name of Allah, the most Gracious,  The Most Merciful Hi and assalamualaikum ev...

Blogger Template Created by pipdig