LIFESTYLE | MOTIVATION | INSPIRATION | STORIES

Wednesday, 3 January 2018

Bagaimana untuk mula tulis blog dan dibaca ramai!




Hi dan Assalamualaikum semua!

Hari ni aida nak kongsi, macam mana nak start tulis blog! Aida sebenarnya dapat banyak sangat soalan daripada kawan, juniors dan adik2 melalui facebook dan instagram tentang blog dan aida fikir, aida bolehlah nak kongsi sedikit sebanyak apa yang aida tahu.Jom!

>>> PLATFORM <<<

Okey benda pertama yang korang kena fikir bila nak tulis blog ialah platform apa yang nak guna? Kita semua tahu yang ada baaaaanyak platform blog dekat internet. So, kadang-kadang kita tak tahu nak pilih mana satu?? Tapi, tak apa.. aida akan cadangkan dua jemis platform yang selalu blogger guna termasuklah aida sendiri!Platform itu ialah:

1. Blogger.com (free)
2. Wordpress.com (free) / Wordpress.org(kena bayar)

Korang boleh guna mana-mana platform yang korang suka dan selesa. Macam aida, sebab aida dah selesa dengan blogger, so aida still guna platform yang sama. Kalau tanya aida, mana lagi better antara blogger dan wordpress. Dua-dua ada pros and cons dia yang tersendri.

Haaa.. Tengok gambar dekat bawah!



So sebenarnya tak kisah pun platform mana yang terbaik tapi yang lebih penting mana platform yang korang selesa! ;)


>>> BLOG DESIGN <<<

Bila cakap pasal blog, semestinya design pun teramatlah penting. Make sure design blog korang bersesuaian dengan objektif blog korang. Contoh kalau korang more kepada formality (macam business online kee), so carilah templete yang lebih bersesuaian. Kalau korang nak buat personal blog and suka aesthetic macam aida, so carilah templete yang aesthetic gituuu, or kalau korang more kepada gelap, funky, tak ada masalah. silakan! sebab ini adalah  blog anda! ;) Tapi apa pun,  sebenarnya apa yang paling penting pasal design ialah biar blog tu friendly dengan audience. Maksud "friendly" dekat sini ialah biar content tu senang dibaca dekat blog kita. Make sure take note pasal colour and font supaya audience yang datang dekat blog kita, takkan rasa susah nak baca apa yang kita nak cuba sampaikan dan of course tak boring!

Haaaa lagi satu paling penting aida nak ingatkan.. make sure blog kita tu pun friendly mobile (maksudnya macamana blog design kita nanti untuk mobile version pun penting! Sekarang kebanyakan audience kita akan access melalui phone dia orang, jadi teramatlah penting untuk jadi friendly mobile mode bila kita design blog.


>>> BLOG CONTENTS<<<   

Ramai jugak  yang tanya, "Nak tulis pasal apa kak aida?" Bila cakap pasal contents sebenarnya terserah dekat korang! Macam aida cakap mula-mula. Apa objektif blog korang? Kalau korang promote business korang, cakaplah pasal business korang tu! Tapi kalau korang nak buat personal blog macam aida, sebenarnya terserah kepada kita apa yang kita nak sampaikan. Mungkin kita nak kongsi tempat kita pernah travel, event, experience atau kita mungkin nak kongsi tips-tips yang kita tahu: tak ada masalah (semuaaaaaa boleh! asalkan jangan menjatuhkan orang lain dan tulis content yang tak sesuai untuk orang ramai  yang boleh melanggar undang-undang)

Salah satu tips nak senangkan korang nak tulis apa. Korang tulis apa yang korang minat dan speciality korang. Maksud disini mungkin korang lebih banyak tahu isu semasa, so teruskan kongsi pendapat korank! Ingat paling penting pasal blog contents ialah SEO! Jadi make sure contents korang ialah content yang senang untuk orang search.


>>> HOW TO GET NOTICED?!!<<<


Okey, this is the most important part! Jadi bila kita buat blog, memang tujuan kita, kita nak orang baca blog kita kan? Tapi jujur aida cakap awal-awal kita tak akan dapat ramai audience straight away. Lagi-lagi bila kita baru mula start tulis blog. Aida tahu mungkin benda ni menyedihkan tapi itulah realiti. Memang tak akan ada ramai yang akan baca blog kita. Benda ni memakan masa, jadi apa yang perlu kita buat ialah SABAR and KEEP ON WRITING! Tulis apa sahaja yang korang nak tulis.

Korang kena buang awal-awal kalau tujuan korang nak buat blog sebab:

1) nak jadi internet famous
2) nak dapat free products
3) nak ramai followers

So, buang 3 benda ni jauh-jauh! Jadi apa yang perlu korang buat, macam aida cakap put a lot of contents and effort dalam blog korang, SHARE contents korang dekat social media, blogwalking pun okey tapi ingat jangan SPAM! sebab apa yang aida perasan, ramai sangat akan spam "Please follow my blog, Tolong baca blog saya, and macam-macam. Trust me! Diaorang takkan pergi ke blog korang kalau korang spam banyak-banyak. Jadi take one step at a time. 

Korang juga boleh masuk group blogger atau mana2 group yang akan buat korang lebih sosialize dengan blogger lain. Dekat sini yang penting bila dia orang akan mula noticed korang, dia orang akan pergi dekat blog korang dan dia orang akan baca post korang jugak! 

Maybe bukan semua akan terus suka baca blog korang tapi eventually akan ada yang suka.

Jadi ini ialah sedikit sebanyak yang aida boleh tolong buat masa sekarang! Nanti if ada apa-apa lagi tips, aida akan update! So, selamat blogging! 

x^^







Share:

Grateful in Ramadhan

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ In the name of Allah, the most Gracious,  The Most Merciful Hi and assalamualaikum ev...

Blogger Template Created by pipdig