LIFESTYLE | MOTIVATION | INSPIRATION | STORIES

Friday, 26 January 2018

13 Cara Untuk Kekal Bermotivasi!





Adakah  korang kekal semangat dan bermotivasi hari ni? (Sila bayangkan Datuk Dr Fadzilah punya suara bertanya ye) dan kita pun menjawab.. YAAA! Okey harap nyee ya lah erh, tapi kalaulah TAK, post ni sangat sangat sesuai untuk anda!! Kalau yang jawab YA pun, teruskan membaca .. manalah tahu boleh tambah motivasi korang jadi double scoop!`

 Okey, motivasi ni tersangat lah penting sebenarnya dalam kehidupan kita. Kita pun baru-baru ni dah dengar banyak berita atau cerita sana sini orang kena depression ataupun mental illness. Aida ni tak ada lah mahir sangat dalam bidang ni tapi somehow aida rasa mungkin salah satu sebabnya ialah lack of motivation dalam diri seseorang. Motivasi ni boleh jadi satu kekuatan ataupun miracle  kepada diri seseorang untuk teruskan hari-hari diaorang walaupun mungkin hari tu ialah "the worst day ever" ataupun   "today is my bad day"! Tapi dengan adanya MOTIVASI, in shaa Allah kita dapat jalani hari-hari kita dengan lebih semangat!GO GO!*jerit sikit! ๐Ÿ’ช

Jadi, hari ni aida nak kogsi 13 cara untuk kita kekal bermotivasi dalam diri!Bukan 1, bukan 10 tapi 13!! Jadi baca elok-elok, ingat dalam-dalam dan simpan dalam hati.

➽1) FOKUS hanya untuk HARI INI

Haa.. i siap Caps Lock, siap underline lagi uolss, please cakap nampak. Tu menunjukkan betapa pentingnya perkataan 'hari ini'. Kita ni sebenarnya boleh sesat. Sesat dalam fikiran kita sendiri. Mungkin fizikalnya kita pergi buat aktiviti sana sini tapi kalau fikiran kita asyik dok fikir benda yang lepas atau pun fikir benda yang akan datang yang  belum pasti, confirm kita akan SESAT!! Sesat ni tak boleh baiki pakai kompas tau, korang hanya kena FOKUS jaa!!Fokus kepada apa? Fokus kepada 'Hari ini' ataupun bahasa saintifiknya present.

Terlalu overthinking ni sebenarnya adalah taboo kepada diri kita yang nak berjaya dan kekal bermotivasi. Tak ada faedahnyaa sibuk fikir benda-benda tu!Cuba belajar fokus untuk hari ni, fokus waktu sekarang. Itu kan jauh lebih baik kan? Masa yang kita ada sekarang, kita boleh buat kerja ke, macam siapkan apa-apa kerja tertangguh, belajar benda baru ke?, takpun pergi bercuti ke, yang penting jangan nak fikir sangat lah benda-benda lepas atau benda yang tak pasti ni. BUANG MASA JEEE.. Korang boleh try achive daily goals korang! 

➽2) Menang dalam pertempuran mental!

Uishh cam dasyat kan, tapi benda ni betul! Kita sebenarnya tak sedar pun bila mental boleh ambil alih fikiran kita? Tahu-tahu kita rasa stress, takpun rasa nervous, atau pun perasaan paling hot iaitu cinta pandang pertama. Okey tu over. Tapi point kat sini nak bagitahu yang kadang-kadang kita tak sedar apa mentaliti kita boleh buat kepada diri kita. Tu yang ada sampai boleh jadi mental illness and depression tu.

Dekat sini aida bukan nak ajar jadi Professor Xavier (okey siapa tengok XMen tahu lah siapa pak cik ni). Aida pun bukanya nak ajar suruh kita control mind kita, mestilah mustahilkan sebab kita sebenarnya tak boleh nak kawal pun tapi apa yang kita boleh kawal ialah yang mana satu kita perlu AMBIL PERHATIAN. Kalau kita dok asyik bagi full attention kita dekat benda-benda negatif tu haa yang satu badan boleh jadi negatif tu, murung, bad mood sampai orang sekeliling tak bersalah pun jadi mangsa. Jadi kita perlulah fikir benda-benda yang baik sahaja. Fikir benda positif, kreatif dan jugak bercinta bercita-cita tinggi! Jangan pernah bagi peluang pun tenaga kepada ketakutan dan jugak perasaan bimbang. Buangkan semuaa tu! Tak salah tapi jangan sampai memakan diri sendiri

➽3) Tulis Impian Paling Tinggi dekat Whiteboard Besar!

Kita sebenarnya perlu tulis impian kita dekat tempat yang paling senang untuk kita tengok setiap hari. Lagi bagus, bangun tidur je dah nampak. Jadi better korang letak goals and dreams korang dekat tepi katil! Benda ni terbukti berkesan bila kita akan sentiasa "eye on the prize" , dapat maintain fokus kita, dan dapat jauhkan segala macam distraction yang boleh menggangu kita untuk mencapai impian kita setiap hari.

➽ 4) Biar Kecil, Tetapi Boleh Dicapai

Yup, kita ada big goals kita! Tapi kena pastikan korang kena bahagi big goals korang kepada goals yang lebih kecil dan boleh tercapai: contohnya mungkin boleh buat "to do list!" Bukan, apa.. kadang-kadang impian kita terlalu tinggi jadi expectation pun tinggi. Bila gagal je terus mengalah, Sebab tu fokus untuk satu hari, apa yang aku perlu buat SEKARANG untuk capai impian korang akan datang?

➽5) Senaraikan 3 perkara dalam to do list yang MESTI KENA BUAT DAN BERJAYA!

Jangan cuba penuhkan hari korang dengan nak capai banyak benda.Memang betul, kita manusia memang nak semua benda nak cepat selesai dengan jayanya, tapi sekurang-kurangnya 3 (hanya 3) task yang penting yang PERLU korang buat. Fokus yang ketiga-tiga, bila dah selesai (dah memang betul-betul selesai) baru pergi ke perkara yang lain.

Sekarang ramai yang jenis set buat benda banyak-banyak,lepastu penat campur dengan stress, kurang motivasi  dan akhirnya tak ada satu benda pun yang menjadi.Kalau korang fokus,sentiasa kekal bermotivasi, korang akan sampai ke tujuan korang dengan lebih cepat.



➽6) Tampal Qoutes dekat dengan katil dan juga meja.

Aida personally sangat suka qoutes! Tak kisah lah dalam notebook ke (satu atau dua buku), atau letak dekat cermin tandas, tak pun dekat sebelah katil akan sentiasa letak inspirational qoutes yang boleh buat aida fokus, semangat dan sentiasa sedar kejayaan bukan datang dengan cepat. Kejayaan tu perlu kesungguhan,konsisten dan jugak pengorbanan. Mungkin korang boleh try?

➽7) Praktis berdisiplin

Yup, aida tahu perkataan disiplin ni tak seksi langsung tapi sangat diperlukan dalam kehidupan seharian kita.. Melalui disiplin lah kita dapat kebebasan. Kebebasan untuk buat banyak benda sampai siap, untuk perbaiki diri dan tak nak ada penyesalan dalam hidup. Disiplin ni bukan sahaja kena fokus untuk hari ini tapi perlu dipraktikkan setiap hari.

➽ 8) Dikelilingi persekitaran yang memberikan motivasi.

Persekitaran kita MESTI memberi inspirasi kepada kita. Kelilingi dengan gambar yang boleh beri motivasi and at the same time dalam persekitaran yang bersih dan ruang yang selesa. Yup, kekusutan boleh menyerang minda bila-bila masa tetapi kekusutan tu boleh jadi lagi kusut kalau berada di tempat persekitaran yang bersepah kan?

Jadi hiasilah tempat kerja korang atau tempat study korang dengan benda yang korang suka.Keluarkanlah sedikit duit untuk beli meja yang cantik kalau benda tu boleh buat korang happy dan semangat. Yang paling penting tempat tu boleh inspire and motivate korang.Sebab apa ni penting? Sebab tempat ni adalah tempat miracle yang akan berlaku. Inilah tempat  yang akan menggunakan banyak masa korang. Jadi pastikan persekitaran dapat mempengaruhi korang dengan baik.

➽ 9) Work Out setiap hari

Ye! Aida tahu susah. aida pun susah bab ni. Tapi, menjadi fit bukan sahaja membantu kita dari segi penampilan dan tenaga tapi juga dapat stabilkan hormon kita. Bila menjadi fit dapat bantu kita meningkatkan natural level untuk testosterone yang boleh membuang depression. Jadi pergilah gym ke,sukan atau exercise ringan-ringan sekurang-kurangnya 4 kali seminggu. Jadi mungkin kita boleh mula keluar dari dalam bangunan dan menjadi lebih aktif!!

➽ 10) Bekerja dalam 90-120 minit kemudian active break.

Kadang-kadang kerja yang kita buat ni perlulah ada tujuan dan perlu beri 100% perhatian. Tapi berdasarkan bacaan aida, kita manusia boleh fokus hanya 90 minit sahaja. Tapi aida kadang-kadang 5 minit je mampu bertahan. Okey, jangan follow aida yang tu. Jadi cara terbaik untuk dapat balik fokus kita ialah dengan membuat rehat yang aktif. Endorphin akan dibebabskan bila kita buat quick jog, atau renggang-rengangkan otot, takpunpergi jalan-jalan dekat luar rumah. Active break ni bukan sahaja dapat menambahkan tenaga tetapi juga dapat kekalkan fokus.

➽11) Membaca

Orang yang hebat ialah orang yang suka membaca. Kalau kita tengok semua orang hebat dekat dunia, dia orang mengamalkan 1 habit yang sama iaitu MEMBACA. Betul lah orang kata nak ada masa depan yang berjaya, bacalah pada waktu sekarang.

➽ 12) Kemas rumah atau tempat bekerja dan study

Ambil masa untuk kemas rumah korang, paling tak pun sekali seminggu. Buang segala benda yang boleh menambahkan kekusutan korang tu jauh-jauh! Baru lah fikiran kita pun bersih.

➽13) Pergilah melancong

Pergilah connectkan diri korang dengan nature, jauhkan diri sekejap dari benda-benda yang boleh serabutkan korang. Tak perlu melancong mahal-mahal, dekat-dekat je pun okey cukup untuk buat korang lebih tenang dan nak recharge balik motivation tu. Nak bawak kamera atau notebook pun lagi bagus.

BONUS!!!
Bacalah blog aida untuk mendapat lebih banyak tips atau cerita-cerita inspirasi dan motivasi! ๐Ÿ˜†

Haaaa dah cukup 13 cara + bonus lagi!!Yup mungkin ada banyak korang dah baca ataupun dah tahu, tapi aida sentiasa yakin yang motivasi ni perlu sentiasa diingatkan. ๐Ÿ˜Š

Okey tunggu lagi post-post pasal motivasi dari aida ye! Until next post!









Share:

Grateful in Ramadhan

ุจِุณู…ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงู„ุฑَّุญู…ٰู†ِ ุงู„ุฑَّุญูŠู…ِ In the name of Allah, the most Gracious,  The Most Merciful Hi and assalamualaikum ev...

Blogger Template Created by pipdig